Říká se, že vrcholem kuchařského umění jsou vědomosti ze světa delikátních chutí, intenzivních vůní a výrazných barev koření. Jakmile tyto znalosti ovládáte, prostřednictvím správného koření dodáte připravovanému pokrmu tu správnou chuť a tím dovedete podávané jídlo k dokonalosti.
Které koření by nemělo ve vaší kuchyni chybět?
Ve vašem šuplíku či stojanu byste měli mít jak jednodruhové koření tak směsi koření. V každém případě je třeba mít na paměti, že trvanlivost koření se pohybuje od 6 do 12 měsíců. Po uplynutí této doby ztrácí své charakteristické aroma, proto bychom měli prošlé suroviny bez milosti vyhodit. Nehledě na to, že ho mají v oblibě moli. Co se týče jednodruhového koření, chybět by vám neměly pepř, kmín, paprika, oregano, kari, bobkový list a skořice.
Když chcete něco extra
Výše je zmíněno základní vybavení kuchyně, co se koření týče. Při jeho koupi byste se neměli orientovat pouze cenou, ale hlavně kvalitou. Díky kvalitnímu koření podtrhnete výslednou chuť jídla, a přitom ho nebudete potřebovat velké množství. Vrátíme-li se ke jmenovaným druhům, k některým z nich si můžete pořídit jejich lepší verzi. Pepř si kupte nejen černý, ale též bílý, zelený a růžový. Kmín se doporučuje římský, neboť má výraznější a ostřejší aroma. U papriky kromě sladké a pálivé vsaďte na uzenou, které nechybí typická kouřová chuť.
Na co si dát pozor při koupi kořenících směsí?
U směsí koření pečlivě prostudujeme obal, jenž nám odhalí, z jakého koření je namíchána, ideálně v jakém poměru. Přednost bychom měli dát směsím, které obsahují pouze koření a bylinky. Vyhneme se dochucovaným výrobkům, neboť se v nich zpravidla nacházejí nezdravá „éčka“. Též sledujeme obsah soli. Pokud si vybereme směsi ze skutečně kvalitních surovin, budou připravená jídla nejen výborně ochucená, ale též zdravá.